Fujinon GF 23mm f/4 R WR
התחלתי לצלם עם פורמט ביינוני לפני שנתיים בערך (אחרי הפסקה ארוכה של שנים ,כשבזמנו צילמתי עם פורמט ביינוני בפילים.) זה היה לא רק לחזור לתקופה בצילום שאהבתי אלא גם תענוג גדול לראות איכויות תמונה שלא רואים ביום יום. קצת אחרי שסיימתי את לימודי האומנות. הלכתי וקניתי מצלמת פילים של פורמט ביינוני. כאומן בתחילת דרכו תקציבים גדולים לא היו לי ומכרתי את אופני ההרים שלי וחלק מציוד הטיולים רק שאני אוכל להניח את ידי על מצלמת פורמט ביינוני ועדשה אחת בלבד. יש משהו קסום בפורמט הזה ולא רק בגלל הגודל שלו ,אלא בגלל חדות התמונות וכמות הפרטים שאפשר להוציא מכל פריים וכמובן האפשרות לייצר הדפסות ענק. בהדפסות של מעל לשני מטר מומלץ ובדוק כמובן להשתמש בפורמט ביינוני.
כמובן שאיכות התמונה לא מגיעה רק מגודל החיישן של המצלמה ויכולות המעבד שלה אלא גם בזכות העדשות המדהימות שמייצרים לגופים אלו ובכתבה הזאת אני אעסוק בעדשה רחבת זווית.
עדשות רחבות זווית סובלות בבסיסם מבעיות פיזיקליות רבות שיצרני העדשות צריכים להתמודד איתם וכמובן לפתור אותם. לעדשות רחבות זווית (בגלל "הזווית הרחבה שנכנס האור אליה" מייצרת בקלות עיוותים בקצוות הפריים. בנוסף לזה העדשות האלה סובלות מבעיות של (Vignetting) אני מצרף כתבה בנושא. ואת כל שאר הבעייות שיש לכל עדשה כמובן אבל שתי אלא הבעיות העיקריות שעדשות רחבות זווית סובלות מהם יותר מעדשות אחרות. כשמצלמים בפורמט ביינוני יש חשיבות גדולה לפתור בעיות אלה מפני שכמות הפרטים שרואים היא כל כך גדולה שכל פרט קטן בולט מאוד. וזה בדיוק מה שפוג'י עשתה עם העדשה הזאת. פתרה את הבעיות.
מידע טכני על העדשה אפשר למצוא באתר של פוג'י
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/gfx/fujinon_lens_gf23mmf4_r_lm_wr/
מבנה העדשה
העדשה בנויה היטב. ברגע שמחזיקים אותה ביד אפשר לראות שמדובר בטנק ולא בעוד עדשה. העדשה עשויה מאלומניום עמיד וחזק. העדשה אטומה ללחות ואבק. יש לעדשה אטמים רבים בכל מקום אפשרי על מנת לאפשר לה לחיות חיים ארוכים מאוד. בנוסף לזה בגלל שאבק יכול להכנס גם מהאלמנט האחורי פוג'י סגרו את זנב העדשה בעזרת זכוכית דקה מה שהופך אותה לעדשה "סגורה". מגן השמש של העדשה בנוי בדיוק במידות הנכונות. כך שמצד אחד הוא מונע כניסה של אור לא רצוי מהצדדים ועם זאת הוא לא "מצליל" על התמונה. מנגנון האוטופוקס מהיר ויעיל יחסית לעדשה רחבת זווית (בפורמט ביינוני כמובן) יש לזכור כי פורמט ביינוני לרוב לא מיועד לצילומי ספורט. אלא לנוף, סטודיו ואומנות.
חדות
העדשה חדה מאוד. לא משנה כמה תכנסו עמוק אל תוך התמונה לא יהיה פרט אחד שלא יהיה בעל פרטים רבים. היא מעבירה קונטרסט/רזולוציה מאוד גבוהים. העדשה מייצרת תמונות כמעט ונטולות לחלוטין מבחינת עיוותים והצללות בפינות. אחת הסיבות לטווח דינמי גדול מגיעה בזכות איכות האופטיקה בעדשה (כלומר האלמנטים הקיימים בתוכה) ולא רק במעבד. העדשה נבנתה לרזולציה של 100 מגה פיקסל. אני עבדתי איתה על גוף של 50 מגה פיקסל ולא ראיתי שום דבר שמרמז על בעיה פוטנציאלית ברזולוציה או בקונטרסט. אין ספק שפוג'י יצרו עדשה מכובדת לפורמט ביינוני שדורש עדשות חדות יותר מהרגיל.
לסיכום
העדשה כמובן מיועדת לפורמט ביינוני ולא פול פריים ולכן היא מיועדת למשתמשי פורמט זה. זאת עדשה שלא רק בנויה היטב ברמת המבנה. אטומה למזג אויר ועושיה כמו נגמש. לא משהו שיקבל מכה קטנה ויפסיק לעבוד ואני לא יחשוש לעבוד איתה תחת גשם קל.
העדשה מייצרת תמונות לא רק בעלות כמות פרטים גדולה אלא גם ללא בעיות פיזיקליות קשות. אומנם יש לא מעט מתאמים בשוק מכל יצרן עדשות לכל יצרן גופים. אבל במקרה של העדשה הזאת אני לא מוצא שום סיבה הגיונית לחפש עדשה אחרת לכל מי שרוצה עדשה רחבת זווית לגוף שיש לו. העדשה עונה בדיוק על הצרכים האפשרים, מה עוד שיש לה רוחב זווית נהדר (23 ממ = 18 ממ ביחס לפול פריים) וזאת זווית מעולה לצילום אדריכלות או נוף.