Nikkor AI 50mm f/1.4
עדשה זו יוצרה על ידי ניקון אי שם בשנות השיבעים. בזמנו היא זכתה לשבחים רבים על האיכות האופטית שלה, ובצדק. זאת אחת מהעדשות הטובות ביותר שניקון יצרה לאורך השנים. זאת עדשה שלא קל להשיג אותה. למעשה אפשר להשיג אותה כיד שניה, ולרוב לא בארץ (היא עולה בסביבות 800 ש"ח לעדשה במצב חדש כמובן). לפני שקונים אותה צריך לבדוק שאתם קונים את הדגם האחרון בסדרה, מפני שרק הוא מתחבר לגוף המודרני של ניקון, כי החיבור היום שונה מהחיבור בשנות השבעים והשמונים.
בנוסף לזה, העדשה לא עובדת טוב על כל הגופים של ניקון. הבעיה היא שאין דרך לדעת אם אתם בפוקוס או לא כאשר מצלמים איתה עם גוף לא נכון. אבל אם אתם עובדים עם גוף מתאים, העדשה זהב! ולכן בחרתי לכתוב כתבה אליה. כי היא שווה כל שקל!
לפני שעובדים איתה יש צורך להסביר לגוף המצלמה עם מה אתם מצלמים כרגע. יש בתפריט של ניקון אפשרות ללמד את הגוף במקרה של עדשות ידניות את אורך המוקד והצמצם של העדשה. אפשר למצוא את זה בתפריט:
Setup Menu=> Non -CPU lens data=> Lens number=> Focal length (mm)=> Maximum aperture
לפני שאני אסביר מה כל כך טוב בעדשה הזאת, אני אפרט על איזה גופים היא עובדת טוב. נתחיל עם זה שהיא לא עובדת טוב על גופי הקרופ למיניהם. לפחות לא נתקלתי בגוף קרופ שהיא כן עובדת עליו טוב, חוץ מגופים משנת 2008 פלוס מינוס. העדשה עובדת טוב על גופי הפול-פריים. אני אומנם לא בדקתי את שני גופי הפול פריים החדשים (הגיוני לי שכן) שאלה (Nikon D5, Nikon D850). אבל אני יכול להגיד שהעדשה עובדת טוב על הגופים (שכמובן עדיין נפוצים בשוק) והם: (Nikon DF, Nikon D600, Nikon D610, Nikon D750, Nikon D800, Nikon D800E, Nikon D810, Nikon D3, Nikon D3S, Nikon D3X, Nikon D4, Nikon D4S). כך שצלמי הפול פריים של ניקון יכולים להנות מאחת העדשות הטובות ביותר שיש בשוק.
פוקוס ידני ועמידות העדשה
לעדשה כמובן יש פוקוס ידני. אבל לא להבהל. לעדשות מודרניות יש טווח פעולה מאוד קטן כאשר מפקסים ידנית, וכל תזוזה מילמטרית ישר מוציאה מפוקוס. אבל לא כך בעדשה שנבנתה כל כולה לעבוד איתה ידנית. בעדשות ידניות טבעת הפוקוס לא משפיעה על הפוקוס בכזאת קלות, ולא כל תזוזה מילמטרית משנה בהרבה את הפוקוס, כך שסיבוב טבעת הפוקוס מאפשר עבודה הרבה יותר קלה, ונעימה לפוקוס. למעשה עם עדשה ידנית אתם תפקסו (בעזרת תרגול קצר) הרבה יותר בקלות והרבה יותר מהר ממה שאתם חושבים. עד שלא תעבדו ידנית בעדשה ידנית, לא תבינו כמה קל לפקס ללא מנוע פוקוס.
עמידות העדשה היא ברמה שאתם לא מכירים, מפני שבאמת כבר לא מייצרים עדשות בצורה כזאת היום. כל קליפת העדשה עשויי מאלומניום, לא השתמשו בפלסטיק באותם השנים, מה שהופך אותה לעמידה במיוחד מבחינה חיצונית.
כל האלמנטים של העדשה מודבקים ביחד כיחידה אחת!!! כך שאין שום אפשרות לאבק או מים להכנס פנימה, מפני שאין רווחים ביניהם. אומנם העדשה אינה אטומה למים, אבל אין לאבק ולמים לאן להכנס. בנוסף, בגלל שכל האלמנטים עצמם מודבקים ביחד, וגוף העדשה עשוי כולו מאלומניום, היא גם עמידה בפני נפילות, מפני שאין מה לזעזע בפנים העדשה. היום קשה מאוד למצוא עדשות כל כך עמידות. מסתבר שקידמה לפעמים רק גורעת מהציוד שאנחנו עובדים איתו.
אופטיקה
עכשיו אני אסביר למה אני חושב שיש סיבה לקנות אותה כיום, למרות כל האופטיקה המודרנית שיש לנו בעדשות.
כיום כל העדשות שיש בשוק הן בעלות ציפוי. למעשה לכל עדשה יש כמה סוגים שונים של ציפויים. אבל לא כך היה בשנות השבעים. בזמנו העדשות היו ללא ציפויים כלל, וזה אומר שהן היו לא יותר מזכוכיות. כל הדברים שכיום עדשות נלחמות בהם לא היה קיים בזמנו. כיום עדשות נלחמות בעזרת ציפויים שהולכים ונהיים טובים יותר ויותר. לדוגמה: אחד הדברים שחשוב לייצרנים להשיג בציפוי טוב הוא שהעדשה תתמודד עם ( Ghosts & Flares ), ובצדק. אבל הבעיה היא שכאשר העדשה לא מצליחה להתמודד עם זוית כניסה קשה של אור, היא "נופלת" מבחינה אופטית, ומייצרת צבעים וצורות נוראיים בתמונה.
עכשיו תדמינו לעצמכם עדשה שלא רק שלא נלחמת בבעיה, אלא מקבלת אותה באהבה. במצב כזה כל אור שחודר לעדשה, הופך ל"אור שנכנס ברכות פנימה", ולא בצורה קשה. את זה לא תקבלו בשום עדשה שיש בשוק, וחבל מאוד שכך! אני מצרף כמה תמונות שצולמו בשדה חמניות עם גוף (Nikon D800E). תראו כמה שהאור נכנס ברכות פנימה. אף עדשה מודרנית לא הייתה מתמודדת כל כך טוב, בכזאת עוצמת אור!
בנוסף לזה תראו כמה שהתמונות חדות. התמונות צולמו עם צמצם 1.4 וצמצם 5.6. במפתיע, בצמצם 1.4 העדשה שומרת על חדות מדהימה לא רק במרכז התמונה אלא לכל רוחב הפריים! יש מעט מאוד עדשות 50/1.4 מ"מ שבאמת שומרות על חדות כל כך טובה, ולכל רוחב הפריים, בצמצם פתוח לחלוטין. למעשה אני יכול לספור את כמות העדשות האלו על יד אחת, ועצוב כמה שזה יהיה, עדשת ניקון 50/1.4 מ"מ המודרנית לא תיהיה אחת מהם.
לסיכום
עובדים בפול פריים של ניקון ורוצים עדשת 50/1.4 מ"מ חדה כמו תער בצמצם 1.4? עדשה שמתמודדת עם אור קשה ועמידה מאוד? זאת העדשה שאתם מחפשים. לא סתם העדשה נמכרת עדיין בקרוב לאלף ש"ח על אף תאריך היצור שלה. יש סיבה טובה לכך. כל מה שאתם צריכים זה לעבור את המחסום הפסיכולוגי של הפוקוס הידני, ולזכור שעדשות ידניות קלות הרבה יותר לפיקוס ממה שאתם חושבים.