מצלמת קרופ מול פול-פריים. עידכון לשנת 2024
הכתבה הזאת היא למעשה עידכון של הכתבה המקורית על ההבדלים בין מצלמות קרופ למצלמת פול-פריים. כאשר בכתבה הקודמת הסברתי את היתרונות הרבים שיש למצלמות פול-פריים אל מול מצלמות הקרופ. מכיוון שמדובר על עידכון, הכתבה תיהיה קצרה יותר מטבע הדברים, אך היא הכרחית מפני שמאז ועד היום עברו כמה שנים טובות, שבהן היו הרבה שינויים. שהעיקרי הוא המעבר למצלמות חסרות מראה. במצלות חסרות המראה שבהם כמה וכמה שינויים, כאשר השינוי הגדול ביותר הוא בתחום המחשוב, וכיום יכולות החישוב של המצלמות רב יותר בצורה משמעותית ביחס לתקופה בה נכתבה הכתבה המקורית. נשאלת השאלה: האם עדיין יש הבדלים כה גדולים בין מצלמת קרופ למצלמת פול-פריים, עד כדי כך שעדיין מצלמת פול-פריים זה הכי טוב שיש? או אולי יש כיום מצלמות קרופ שלא יורדות ביכולות שלהן מגופי פול-פריים?
התמונות בכתבה צולמו חלקם במצלמות פול-פריים וחלקם במצלמות קרופ
פול-פריים 2024
בפול-פריים יש עדיין שני יתרונות. היתרון הראשון הוא שהסנסור הגדול יותר עדיין מאפשר לייצר פיקסלים גדולים יותר ביחס לכמות. חיישן פול-פריים של 50 מגה פיקסל, יהיה בעל פיקסלים גדולים יותר מחיישן קרופ בעל אותה כמות של פיקסלים, מפני ששטח הפנים קטן יותר אצל חיישן הקרופ. יתרון נוסף שעדיין קיים בגופי פול-פריים הוא האלגוריתם המשופר, וכמו תמיד הסיבה היא לא בגלל שאי אפשר להכניס אלגוריתם חזק במידה זהה בגופי קרופ, אלא בגלל שיצרני פול-פריים רוצים למכור גופים יקרים יותר, ובו בזמן להשאיר את האופציה ללקוח להוציא פחות כסף ועדיין לעסוק בתחום הצילום. היתרון שנשאר עדיין אצל גופי הפול-פריים הוא היכולת של הצלם לייצר הדפסות גדולות יותר, ועדיין לשמור על איכות ההדפס, או לחלופין לייצר הדפסה קטנה יותר וחדה יותר. יתרון נוסף שעדיין קיים אצל חברות שמייצרות גופי קרופ וגופי פול-פריים, הוא שהעדשות שהם מייצרים לגופי פול-פריים הן באיכות טובה יותר מהעדשות לגופי קרופ, מה שמהווה קטליזטור נוסף ללקוח להשקיע עוד כמה אלפים ולקנות גוף פול פריים. נראה שלא נעשה שינויי בתחום, וגופי פול-פריים הם עדיין יותר טובים מגופי קרופ. האם אכן זה כך, או שנעשה שינוי בשוק המצלמות?
גופי קרופ 2024
אומנם בגופי קרופ בעלי אותה כמות מגה פיקסל, הפיקסלים יהיו קטנים יותר בעקבות גודל הסנסור, אבל קרה משהו בשנים האחרונות, וזה יכולות החישוב של המצלמות. בעקבות כך ישנן היום מצלמות קרופ בעלות יכולות חישוב כה גבוהות, שאפשר לצלם איתן בדיוק באותם תנאי תאורה, ולקבל תוצאות זהות לחלוטין כמו מגופי פול-פריים, ובחלק מהמקרים אפילו תוצאות טובות יותר. לדוגמה, מצלמת Fujifilm X-T5, מצלמת קרופ בעלת 40 מגה-פיקסל עם יכולות של מצלמת פול-פריים (עם אותה הכמות מגה פיקסל), כך שלא שנוכל לראות שום הבדל בין התמונות, אם זה בטווח הדינמי המעולה של המצלמה הזאת, כמות הפרטים הקטנים, היכולת להתמודד עם תנאי תאורה חלשים ועוד. האלגוריתם עושה עבודה כל כך טובה, שזאת מצלמה מקצועית לכל דבר ודבר. בנוסף לזה, העדשות שפוג'י מייצרות לגופי הקרופ שלהם הן בעלות איכות כל כך גבוהה, שהן לא פחותות משום עדשת פול-פריים של אף יצרן אחר. גם מבחינה אופטית וגם מבחינת העמידות. למעשה חלק מעדשות פוג'י טובות יותר, מפני שהן עדיין מיוצרות ממתכת וללא פלסטיקה מיותרת. אם כך, האם זה אומר שאין הבדלים? ובכן,יש כן הבדלים בגודל ההדפסה שאפשר להפיק ממצלמה עם חיישן קרופ, אבל שלא תחשבו שההבדל יהיה ענק. עדיין מדובר על מצלמה עם 40 מגה פיקסל, ואפשר להדפיס בשקט תמונות בגודל של מטר וחצי ולקבל תמונה איכותית ומדהימה.
בשורה התחתונה. לקנות קרופ או פול-פריים?
היום יותר מתמיד התשובה מגיעה מההחלטה של מה אנחנו עושים עם התמונות שלנו. למעשה כל זמן שאנחנו לא עושים הדפסות בגדלים של מטר וחצי ויותר מזה, אין באמת חשיבות האם מצלמים עם גופי קרופ או פול-פריים. כיום עם האלגוריתם שיש (וזה עיקר העבודה של יצרני המצלמות), ההבדלים שלא תלויים בהדפסות גדולות נעלמו לחלוטין. אם אתם מצלמים להדפסה של ספרי חתונה, תערוכות שכוללות הדפסות בגודל נפוץ של עד מטר, ואף מציגים את העבודות על מסכי 4K, מצלמות קרופ לא פחות טובות ממצלמות פול-פריים. אם זה השימוש שלכם לתמונות, אז יש סיכוי שהייתי אפילו ממליץ לכם ללכת על מצלמות קרופ, מפני שהן באמת הפכו להיות טובות מאוד. כך תוכלו לזכות ביתרונות שיש למצלמות עם חיישן קרופ, שזה משקל נמוך עם עדשות וגופים זולים יותר ביחס לאותם גופי הפול-פריים בעלי אותה הרזולוציה.