10 Sep
10Sep

מסך לעיבוד תמונה

SAMSUNG S24H850QFM

החלטתי לצאת עם סדרת כתבות על מסכים לעיבוד תמונה. הצורך הגיע מתוך שאלות של תלמידים על איזה מסך לקנות ומתוך זה שנתקלתי יותר מפעם אחת במהלך הדרכה על עיבוד תמונה במסכים שלא רק שהם לא מכויילים (בעיה בפני עצמה) אלא גם לא מתאימים לעיבוד תמונה.

את המסך הזה אני אשווה למסך עיבוד תמונה Dell- U2413. המסך הזה אומנם כבר לא מיוצר אבל זה בגלל שהיצרנים כל הזמן מוציאים מסכים חדשים ולכן מפסיקים פסי יצור של מסכים ישנים יותר. אני עדיין אשווה את המסך הזה של סמסונג למסך של Dell- U2413 מפני שהדגם הזה הוא מסך עיבוד תמונה.

זה אומר שהוא מסוגל לתת את הגוונים ה"אמתיים" וכך יודעים מה יוצא באמת בתהליך עיבוד התמונה ואני אפרט עוד על זה לאורך הדרך במהלך הכתבה.

עיצוב ומבנה המסך

המסך בגודל של 24 אינץ' והיום נהוג לעבוד על מסכים גדולים יותר. אבל זה לא חשוב באמת, אם אתם יושבים קרוב למסך והכל נראה ברור. אין בעיה עקרונית עם מסך בגודל הזה.

****גם בניגוד למה שחושבים אין קשר בין פגיעה בראיה למרחק שאתם יושבים ממול המסך. שאם יושבים קרוב הראיה נהרסת (נעשו מספר מחקרים מעמיקים בתחום בכמה אוניברסיטאות בעולם. דבר זה גם לומדים בבית ספר לרפואה). למעשה מה שהורס את הראיה זה "שעות מסך" ישיבה ממושכת של הרבה שעות בכל יום זה מה שגורם לנזק ולא הקרבה למסך. (בהירות גדולה מידי של המסך מחשב כן משפיעה לרעה.)

למסך הזה יש מסגרת ממש דקה ולמעשה הוא תופס את כל המשטח. בדיוק כמו שיש היום מסך טלפון ללא מסגרת. אני אישית פחות אוהב את זה מפני שמתי שמכוונים אותו לגובה הרצוי או הזוית הרצויה נוגעים די בקלות במסך עצמו וזה לא בריא למסך מחשב. אבל זה גם לא נורא מפני שזה משהו שלא עושים הרבה, יום יומיים של כיווני מסך וזה מפסיק וזה בהחלט נסלח.

המסך יושב על רגל דקה ולא יציבה במיוחד. כל נגיעה בשולחן העבודה מרעיד את המסך. לא רק שזה מעצבן שהמסך רועד בכל פעם אלא שזה גם מזיק לו לאורך זמן וגורם לו לאבד את הכיול מהר יותר מהרגיל.

קל לכוון את המסך לזוית הראיה הרצויה. גם מבחינת זוית וגם מבחינת גובה המסך ביחס לגובה וזוית הישיבה על הכיסא. הרגל מחוברת למשטח (כמו כף רגל) משטח הרגל של מסך עיבוד התמונה הזה גדול במיוחד ותופס שטח גדול על השולחן. אני עובד עם שולחן בעומק של 75 ס"מ ומשטח הרגלית תופס כמעט 24 ס"מ וזה הרבה. שמתי מקלדת ודפי עבודה על השולחן וכבר נוצרת תחושה של צפיפות. שאני עובד על רסטורציה של תמונות, האלבום יושב על השולחן ואני זקוק לכל סנטימטר של עבודה.


תצוגה כללית

רזולוציות המסך היא 1440*2560 שזאת רזולוציה טובה למסך. למסך Dell- U2413 שלי יש רזולוציה של 1200*1920. חיבוריי המסך למחשב הם HDMI, DisplayPort. שזה בהחלט מספיק. (אני לא מתייחס לחיבורי USB שיש מפני שזה לא חשוב לתהליך עיבוד תמונה אלא לנוחות ושימוש אישי. מה גם שכל ניסיון לחבר כרטיס דיסק און-קי ירעיד את המסך בפראות)

השליטה בבהירות וקונטרסט היא לא רע ואפשר להגיע לרמת דיוק מספקת מפני שהוא מייצר קפיצות תקינות מידי בין דרגה אחת לשניה. אפשר לשלוט ידנית בעוצמות הצבע (אדום, ירוק וכחול) אבל אין שליטה ידנית בטמפרטורת המסך וחבל שכך מפני שזה מאוד חשוב.

המסך מרגיש לא חד מספיק לעיבוד תמונה. שלא תבינו לא נכון זה לא שהמסך לא חד אבל לעיבוד תמונה יש לו בעיה רצינית. אני הייתי צריך להעלות את החדות לדרגה של 74 (מתוך מאה) וזה על גבי בררת המחדל שהיא 60....קצת מוזר. העניין הוא שברגע שמחדדים יש בעיה של "גרעיניות" שנוצרת מטבע הדברים. במסך Dell- U2413 החדות יושבת בדיוק על 50 והתמונה לא רק חדה יותר אלא גם נעימה יותר לעין.


כיול מסך

המסך לא מגיע מכוייל כמו שצריך ויש צורך לכייל אותו. מסך המחשב Dell- U2413 מגיע כבר מכוייל. למעשה היה הבדל ממש קטן בין לפני לאחרי כשהמסך מחשב Dell- U2413 יצא מהארגז. במסך הזה Samsung S24H850QFM. היה הבדל משמעותי בין לפני ואחרי כיול.

על מנת לראות מה הגוונים שמתקבלים. הסתכלתי בתוכנת CaptureOne התוכנה של מקיירוסופט מייצרת עודפי קונטרטסט. ותוכנה מקצועית לעיבוד תמונה משאירה את הצבעים והקונטרסטים כמו שהם. ולכן חשוב לבדוק את הגוונים והקונטרסטים על תוכנה לעיבוד תמונה מקצועית.

אני מכייל את המסך אצלי בעזרת Spyder Pro5 וכך גם כיילתי את המסך הזה. אני מצאתי שהוא מכייל נכון את המסך שלי ושאני שולח צילומים לבית הדפוס הם חוזרים בקונטרסטים ובגוונים הנכונים למה שאני רואה במסך.

שמסתיים תהליך כיול המסך מקבלים את התוצאות של הכיול שהם צריכים כמובן להגיע לתוצאות כמה שיותר קרובות ל 100% כך שתהליך העיבוד תמונה יהיה מדוייק. התוצאות כאן היו לא מרשימות במיוחד והיו רחוקות ממה שאני מצפה ממסך מקצועי. אומנם ה sRGB היה נסבל אבל ה AdobeRGB מתחת למה שצריך בכל רמה שהיא. המינימום הנורמלי הוא 97% וכמובן שעדיף 100% והתוצאה שהתקבלה רחוקה מזה. ברור שהתוצאות נראות לא טוב במיוחד. 

אלא התוצאות לאחר כיול המסך Samsung S24H850QFM :

sRGB-98%

NTSC-75%

AdobeRGB-80%

לעומנת זאת התוצאות במסך Dell- U2413 שלי הם מספקות הרבה יותר:

sRGB-100%

NTSC-97%

AdobeRGB-100%

אני לא אכנס להסברים ללמה ומה ההבדלים בין sRGB vs. AdobeRGB אבל אני אגיד לכם שצלמים עובדים לפי AdobeRGB הסיבה היא שטווח הצבעים גדול יותר ב 35% בעיקר בטווחי הירוק.

אני עובד תחת תאורה (המנורה שבתיקרה) של נורה בטמפרטורה של 5700K שזאת הטמפרטורה הנכונה לעבודה בעיבוד תמונה. והתריס בחלון הסטודיו סגור.

את המסך כיילתי פעמיים בהפרש של כמה ימים לראות שינויים. לא ראיתי שינויי דרמתי (אם כי ברור שיש, תמיד יש). אבל בכל מקרה ההבדלים לא היו כאלה ששיפרו את הבעיות שקשורות לצבע.

המסך דרש טיפול ידני בצבע (תיקוני צבע) הבעיה העיקרית שהיית לי היא בטווח הירוק. הירוק היה חזק מידי ובגוון לא נכון. ראיתי גם סטיה בטווחי האדום והכחול. אם כי קלים יותר. אלא התיקונים שנעשו על מנת להתקרב "לתקין": אדום-40. ירוק-52. כחול-47. ועדיין הייתה לי בעיה עם הירוק. זה היה מטריד מאוד. ברור לי שלא הייתי יכול לדעת איך תראה התמונה המודפסת אחרי שהיא יוצאת מהבית דפוס.

מבחינת מהירות התגובה לעיבוד תמונה לא נקלתי בבעיה. יתכן שמי שעוסק בעריכת וידאו יגיד אחרת. אני מאמין שבגלל שהמסך הראה בעיות בכל הקשור לצבע. יהיו גם בעיות במהירות ועריכת וידאו. אבל לא בדקתי את הנושא הזה ולא רוצה להגיד סתם. זה שיש בעיות בצבע לא מחייב בעיות במהירות תגובה. מה שכן מי שעוסק בעריכת וידאו גם זקוק לצבעים נכונים שהמסך מציג.


סיכום

אני מאמין שעכשיו ברור למה לא כדאי לחסוך בקנית מסך לעיבוד תמונה מקצועי ולא להתפשר (עלות המסך הזה הוא 1200 ש"ח נכון לשנת 2019). יש מסכי עיבוד תמונה לא רעים גם במחירים סבירים של 2500 שקל פלוס מינוס (ובטח גם של חברת Samsung שזאת חברה מעולה) וכדאי להוציא עוד כמה מאות שקלים על מנת לקבל צבעים נכונים. אם מדובר על תמונות קטנות לאלבום ובטח להדפסה של תמונה על הקיר בבית או ללקוח ואפילו להעלות תמונה לרשתות החברתיות (לא חייבים לקנות מסך עיבוד תמונה מקצועי בעלות של 10K)

אם המצב הכספי לא מאפשר בשום צורה להשקיעה עוד כסף על מסך לעיבוד תמונה ואם אתם עושים עיבוד תמונה על מנת להעלות את התמונות לרשתות החברתיות בלבד זה פחות נורא. אבל אתם צריכים לזכור שיש סיכוי טוב מאוד (כי בסוף זה קורה לכולם) שבטח יצא לכם להדפיס תמונה בזמן כזה או אחר ואז תקבלו הדפסה שונה ממה שראיתם על מסך המחשב בבית ולכן הייתי כן משקיע וקונה מסך עיבוד תמונה טוב יותר מזה.

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.