10 Mar
10Mar

Mitakon Zhongyi 20mm f/2 4.5x Super Macro Lens

צילום סופר מקרו שונה מאוד מצילום מקרו רגיל, והעדשות שעובדים איתן גם כן שונות מאוד מעדשות מקרו רגילות בכמה פרמטרים. קודם כל, עדשות מקרו רגילות של 100 מ"מ וכדומה לזה הן לא תמיד ביחס של 1:1 (כמו הטוקינה). בחלק מהמקרים הן ביחס של ,,1:2 מה שהופך אותן לחצי מקרו, ויש צורך להוסיף להן טבעת הארכה על מנת להפוך אותן למקרו אמיתי של 1:1. בנוסף לזה, עדשות מקרו רגילות מאפשרות פוקוס לאין סוף, ולמעשה אפשר לצלם איתן לא רק מקרו, אלא גם פורטרטים, נוף ולמעשה כל דבר שרוצים. הן למעשה עדשות 100 מ"מ לכל דבר, רק חדות יותר ועם קונטרסטים גבוהים מעדשות 100 מ"מ רגילות בנוסף לזה עומק השדה שאפשר לייצר איתן עם צמצם סגור הוא עומק שדה "נורמלי". עדשות סופר מקרו לעומת זאת הן שונות לחלוטין.

אין עדשות סופר מקרו ביחס של 1:2 כלומר חצי מקרו. יש מעט מאוד עדשות סופר מקרו במצלמות ביחס של 1:1, ורובן מתחילות ביחס של כפול 2 או יותר. אין אפשרות לפקס איתן לאין סוף מה שהופך אותן לעדשות יעודיות מאוד למטרה הספציפית, ואי אפשר לצלם איתן פורטרטים או כל דבר אחר, אלא תקריבים בלבד. למעשה הן מתפקדות כמו מיקרוסקופ בסיסי שמאפשר לראות כל דבר פי 4 או יותר. דבר שאפשר לראות במיקרוסקופים בבית ספר יסודיים או בחנויות צעצועים (רק באיכות גבוהה יותר כמובן). עומק השדה שלהן קטן במיוחד, ומגיע לפעמים לשתי עשיריות המילימטר גם עם צמצם סגור. בנוסף, הקונטרסטיות של עדשות סופר מקרו הוא נמוך יחסית לעדשת מקרו רגילה, אם כי החדות זהה. אני אסביר בקצרה את תהליך העבודה עם עדשת סופר מקרו, ולאחר מכן אני אדבר על עדשת הסופר מקרו הספציפית הזאת.

חוד של עיפרון. קצה החוד בעובי של 4 מ"מ והנקודות הלבנות (שמראות על איכות ירודה של העופרת) בגודל של מיקרונים בודדים


בגלל עומק השדה הרדוד מאוד של עדשות סופר מקרו, חייבים לעבוד בהערמת פוקוס בלבד, וחייבים לעבוד על חצובה. מצלמים מספר תמונות על מסילת מקרו שמקדמים אותה בכל פעם בעשיריות המילמטר בכל פריים, ובתוכנה להערמת פוקוס בונים תמונה בודדת. אם התמונה לא חדה, כנראה שלא צילמתם נכון, או שהעדשה לא חדה מספיק, למרות שאין הרבה כאלה בשוק.


העדשה אומנם תוצרת סין אבל בנויה היטב. הכל עשוי אלומניום והיא חזקה ומרגישה עמידה ביד. אין פלסטיקה בשום מקום חוץ ממכסה העדשה. החיבור עשוי אלומניום ובנוי היטב. העדשה מבפנים נראת כאילו והיא ריקה לחלוטין, ורק בקצה העדשה יש זכוכיות, ואכן זה כך, ומפני שהעדשה היא מיני מקרוסקופ ובנויה בהתאם. לעדשה יש צמצם שמורכב משלושה עלעלים בלבד, וזה מייצר משולשי אור קטנים בבוקה, אבל זה לא רלונטי לתחום הצילום הזה ולא מפריע. הצמצם ניסגר ב-16, אבל כמובן שלא סוגרים אותו עד הסוף, כי בדיוק כמו בכל עדשה צמצם סגור לחלוטין מוריד בחדות בחמישים אחוז (זה נכון כלפי כל העדשות בעולם ללא קשר לאיזה סוג הם). החדות המקסימלית שאני מצאתי בעדשה מתקבל בצמצם 5.6-8, ואני עבדתי על צמצם 8 לכל אורך הדרך. כמו כל עדשת סופר מקרו, לא הרבה אור ניכנס פנימה, ולכן חייבים לעבוד עם פלש/ים. לעדשה ישנן שתי אופציות להגדלה. הגדלה של כפול 4 והגדלה של כפול 4.5 שזה הגיוני בעדשות סופר מקרו וגם מתאים לרוב הצילומים בתחום הזה. אני עבדתי איתה במחלקה למחקר זאולוגי באוניברסיטת תל אביב, שם התבקשתי לצלם אובקייטים בגודל של מיקרונים בודדים ועשרות מילמטרים. לכן הוספתי לה בתהליך העבודה גם סט טבעות הארכה מלא (כלומר טבעות הארכה של 11מ"מ + 22 מ"מ + 36 מ"מ), מה שאיפשר לי לצלם כמו שצריך. בנוסף לזה עבדתי עם יחס קרופ של 1.5 למצלמת פול פריים, וזה יצר הגדלה נוספת של 1.5 לפי הנוסחה הזאת:

עדשת 20 מ"מ עם הגדלה של 4.5 כולל סט טבעות הארכה (11+22+36) 

4.5- מכפיל העדשה

20- אורך המוקד

11+22+36- סט טבעות הארכה

 4.5 + [(11+22+36)/20] = 7.95x

מייצר מכפיל של 7.95, יחד עם קרופ של 1.5 מקבלים יחס הגדלה של 11.9. כלומר, כל מילמטר יראה בגודל של 12 מילמטר בערך. זאת הגדלה מכובדת מאוד, ולמעשה זה כמו לקבל הגדלה של מיקרוסקופ של יותר מכפול ,10 וכל זה באיכות תמונה טובה הרבה יותר ממה שיעלה לכם מיקרוסקופ בכמה מאות שקלים.

**יש גם יצרני טבעות הארכה שמגיעות עם פרוט יצרן של יחסי ההגדלה של שילובי אורכי טבעות שונים, כאשר הם מתייחסים לרוב לחיבור לעדשת 50 מ"מ על פול פריים. קשה לדעת אבל על איזה עדשת 50 מ"מ הם נבדקו ועל איזה גוף (לא לכל גופי הפול פריים יש חיישן באותו הגודל, וזה משפיע על מכפלת ההגדלה, ויש לקחת בחשבון את הקטנת כמות האור הנכנסת). בכל מקרה, הכיוון הכללי הוא ששימוש באורכי הטבעת מייצרים את המכפילים הבאים:

13 מ"מ הגדלה של 0.24-0.35 

21 מ"מ הגדלה של 0.51-0.4 

31 מ"מ הגדלה של 0.83-0.72 

13 מ"מ + 21 מ"מ הגדלה של 0.75-0.64

13 מ"מ + 31 מ"מ הגדלה של 1.07-0.96 

21 מ"מ + 31 מ"מ הגדלה של 1.23-1.12

13 מ"מ + 21 מ"מ + 31 מ"מ הגדלה של 1.47-1.34


העדשה בהחלט זולה, ועולה פחות מאלף שקלים, מה שהופך אותה לאידיאלית להרבה תחומי צילום. אפשר למצוא באינטרנט ביקורות שליליות עליה לגבי חוסר חדות, אבל זה בעיקר נובע מחוסר ידע של כיצד לעבוד/לצלם סופר מקרו. אם עובדים נכון אז מקבלים חדות מרשימה בהחלט (הערמת פוקוס תקינה וחוסר בתזוזות במהלך הצילום, וכמובן תוכנה מקצועית להערמת פוקוס). את העדשה אומנם אי אפשר למצוא בארץ, אבל במחיר שלה לא עולה הרבה להביא אותה לכאן. היא מגיעה עם חיבור לגופי ניקון, קנון סוני ופוג'י ומיועדת לפול פריים (שלי מתאימה לגופי ניקון). חשוב לדעת שזאת לא עדשה שמויועדת לפורמט בינוני. לא בגלל החיבור שלה (אפשר תמיד לשים מתאם), אלא מפני שהיא לא נותנת את הרזולוציה הדרושה לסנסור של פורמט בינוני, ועל הפורמט הבינוני שלי אני עובד עם עדשה אחרת.


לסיכום, אני יכול להגיד לכם שזאת עדשה חדה וטובה כל זמן שיודעים לעבוד איתה. מי שמחפש עדשת סופר מקרו במחיר סביר והגיוני אז זאת העדשה שהוא צריך. העדשה היא ללא ספק פיתרון טוב מאוד, במחיר שבאמת מתאים לכל כיס




הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.