מיקום האומן לאורך ההיסטוריה וכיום בצילום
לאורך ההיסטוריה אומנים זכו לתקופות טובות אבל גם לתקופות רעות של פרנסה וכבוד. אני אעבור על כמה תקופות שלהם, זכו האומנים ליחס וליכולת להתפרנס. מתקופת ימי הביניים ועד ימינו. כאשר נשאלת השאלה מה בכלל משפיע על היכולת להתפרנס מאומנות לאורך ההיסטוריה, והאם זה יעבור שינויים מרחיקי לכת בעתיד הרחוק, כאשר טכנולוגית ה AI נכנסה לתמונה. האם יהיה עוד תפקיד לאומן? האם בכלל יהיה בו עוד צורך?
Charles Shuford, I Love a Man in Uniform, Cyanotype prints on glass plates
אני אקח את תקופת ימי הביניים כנקודת התחלה. בתקופה זו האומנות הגוטית שלטה ובלטה, בעיקר באדריכלות ופיסול. (אני לא אכנס לשלבי ההתפתחות של האומנות הגוטית על מנת שלא להעמיס.) בזמנו לא היה נהוג לפרסם את שם האומן ואפילו לא שמות האדריכלים. כך שאינננו יודעים את כל שמות היוצרים. הסיבה לכך היא לא העדר אגו או מטעמי צניעות. אלא בגלל מיקום האומן בחברה. האומנים השתייכו לגילדות הנמוכות יותר יחד עם מקצועות אחרים. דבר זה מצביע על כך שלאומנים לא היית גילדה נפרדת, והאומנים והיכולות שלהם לא היו מוערכות יתר על המידה. הם ניחשבו כסוג של פועלים לבניה ויצירה למען האצולה, ובניה של מבני ציבור שונים. כסוג של בנאים בעלי יכולות קצת גבוהות יותר. אין זה אומר שהם לא התפרנסו מהעבודה שלהם, אך הכנסתם הכספית היית צנועה ולא יותר מכל בעל מקצוע אחר. דבר זה לא מצביע על כך שהם לא זכו להערכה על היכולות שלהם, אבל זה כנראה היה ברמת ההנאה מהיופי של העבודות ולא יותר מכך.
Blanche of Castile and King Louis IX of France
תחילת המאה 13 לאחר ימי הביניים וזרם האומנות הגוטי, הגיעה תקופה טובה יותר לאומנים. למעשה תקופה של מדע וידע והשתחררות מכבלי הדת והיא תקופת הרנסנס. שם האומנים זכו להכרה וכבוד וגם משכורות גבוהות יותר. הם כבר היו בעלי גילדה משלהם שזה מצביע על הכנסה והערכה ליכולתם. השינוי נוצר בעקבות זה שחלק נכבד מהידע המדעי הגיע מהאומנים עצמם. אם זה בזכות יכולות הבניה המתקדמות שהיו בעלי טכנולוגיה מודרנית יותר, אם זה הבנה טובה יותר על הכוחות הפיסיקלים שיוצרות הקשתות ועוד. למעשה אומנים בתחילת המאה ה 15 (תחילת תקופת הרנסנס) הם שפיתחו את המדע, כגון תאוריות מתמטיות בתחום הפרספקטיבה. וכל זה על מנת לבנות ולצייר טוב יותר. אומנים כמו פילפו ברונלסקי, ליאון בטיסטה אלברטי, פיירו דלה פרנצ'סקה ועוד. הערכה לאומנים הגיעה גם בזכות הידע הרב באנטומיה שהגיע בראשונה מהאומנים, אשר רצו לצייר טוב יותר את גוף האדם. אומנים קנו גופות של אנשים עניים אשר מתו, לצורך ניתוחים וכך למדו אנטומיה. ממבנה השלד ולמבנה השרירים ואף על תפקיד האברים השונים (או לפחות ניסיון להבין אותם.) מה שקידם מאוד את הידע בתחום הרפואה. חלק מהאומנים אף עסקו בתחום המדע והיו מבוקשים בצבאות שונים מפני שהייתה להם את ההבנה הדרושה. המפורסם שבהם הוא כמובן לאונרדו דה וינצ'י. תקופת הרנסנס היית פריצת הדרך הראשונה של האומנים ביכולת להתפרנס מהאומנות שלהם
Mars and Venus United by Love Paolo Veronese
פריחה זו אומנם נשארה כמה מאות שנים אך היא לא שרדה. ברגע שהמהפכה התעשיתית התחילה. אז אומנם הדרישה לאומנות לא ירדה, אך קרו שני דברים במקביל אשר יצרו שינוי. הראשון הוא שהרבה כספים הושקעו בתעשיה ובהתפתחות טכנולוגית, והדבר השני, שנוצרה צמיחה בכמות האומנים הקיימים. יתכן שזה הגיע מהמצוקה שהאזרח היה בו (אומנות מגיעה לרוב מתוך מצוקה אישית ואני שולח אותכם לכתבה בנושא). כאן אנחנו שוב יכולים לראות את האומנים חוזרים למצוקות כלכליות, שהיית קיימת בתקופה של האומנות הגוטית ודבר זה נשאר עד ימיינו אנו. דבר נוסף התורם לקשיים הכלכליים של אומנים הוא בין היתר הקצב הגבוה של התפתחות הזרמים השונים באומנות. אם לדוגמה אומנות הרנסנס נמשכה כמה מאות שנים, הזרמים היום נמשכים כמה עשרות שנים ולפעמים אף שנים בודדות ואז עוברות שינוי. דבר זה מייצר בעיה בקרב אספני האומנות (שהם המנוע הכלכלי מאחורי עולם האומנות.) על ההחלטה מה לרכוש ומה לא.
Alexander Stanhope Forbes, The Munitions Girls, 1918
צילום, אומנות ופרנסה
הצילום שאפשר לומר שהגיח לעולם האומנות "בצורה רשמית" אי שם בתחילת המאה העשרים. עשה את צעדיו הראשונים במאמץ רב ובקצב איטי. נהוג לקבל את התאוריה של הסטוריונים רבים בתחום האומנות, שהציירים הם שעשו את המקסימום לעקב את מקומו בעולם האומנות. מפני חשש לפגיעה בפרנסתם וגם במקומם. אך הקידמה עושה את שלה ודבר לא עומד במקומו. הצילום שהגיע בתקופה שהזרמים באומנות כבר התקדמו והחולפו בקצב מהיר מאוד, והפגיעה ביכולת להתפרנס כאומן כבר "נמצאה באוויר". כך שהצלמים נכנסו לתוך מיטה חולה. אומנם צלמים שעוסקים באומנות הם כבר חלק מעולם זה, ובין הייתר הציירים עצמם משתמשים בצילום לצורכי טכניקות מעורבות. אך זה לא משנה את היכולת להפרנס מזה. גם כיום עדיין כמות האומנים היא גדולה ואף הולכת וגדלה עם השנים. זה נראה גם שהעולם הולך ומעמיס קשיים רגשיים על האזרח. אם זה בתהליכים פוליטים שמתרחשים במערב, שינויים בכלכלת העולם ואף עימותיים צבאיים, או עימותים צבאיים שמורגש שהם קרובים במדינות שונות בעולם וסיבות נוספות. הצורך להתבטא מייצרת סוג חדש של אומנים שרוצים להוציא ולהגיד, שנראה שכבר נמצאים בכל רחוב ובכל שכונה. וכך כיום צלמי אומנות למעשה מתפרנסים מעבודות אחרות לצורכי מחיה ובהרבה מקרים במקצועות שלא קשורים כלל, ולמה שהם עושים בתהליכי היצירה שלהם. דבר נוסף שקרה זה שהצילום הפך לנגיש לאוכלוסיה בכללותה, ובמקביל לזה תחושה שכל אחד יכול להיות אומן ("זאת האומנות שלי" משפט שהפך לשגור בעיניי הציבור.) שילוב של שניי הגורמים האלה מייצר מצב שהאומנים בתחום הצילום מאבדים מערכם ומתקשים להתפרנס או להתבלט, עוד יותר בתוך ים האומנים וים הצלמים. על אומנות ההמונים אני אכנס לעומק בכתבה הבאה.
Body Folds, 2018, Carolyn DeMeritt
Sarah Lazure, Sarah (1), Silver Gelatin with Encaustic Wax, 2016
סיכום
כיום זה נראה שאומנים לא הולכים "להתאושש" מהמצב הקיים בגלל ריבוי האומנים, ההבנה בציבור על הגדרת האומנות, והקושי לבלוט ברשתות החברתיות ממול המונים שבולטים מעלייהם. אם הם אומנים ואם פסדו אומנים, והצורך באומנות שאומנם לא נראה שירד אך שינה את מקומו בדרישה אליו. אפשר לראות את זה בצורה בולטת יותר בתחום הציור המופשט שהפך להיות כתמי צבע במשרדי עורכי דין ללא קשר למי יצר אותם ולמה. בעיה חדשה ועתידית שנוצרה היא טכנולוגית ה AI . לא שזאת טכנולוגיה רעה בכל הקשור לייצרת אומנות, אבל היא מייצרת תחרות נוספת שעכשיו יהיה קשה עוד יותר להתבלט מעליה. כבר היום "אנשים מהשורה", יכולים לייצר לעצמם איזו "יצירת אומנות" שהם רוצים ולתלות על הקיר בביתם או במשרד ללא התערבות האומן. בית המשפט בארה"ב כבר קבע שהאומנים לא יכולים לתבוע את יצרניי התוכנה על גנבה של האומנות שלהם. מפני שיצרן התוכנה לא בונה את היצרה הסופית ואין לו שליטה עליה. גם אם זה הוגן וגם אם לא, זה המצב כיום. יתכן כי בעתיד הרחוק יותר, שהכל יהיה טכנולוגי, תיהיה התעוררות של הציבור ורצון לחפש אחר האומנות הנוצרת על ידי אומן אשר מייצר משהו מדם ליבו ובידיו שלו. גם אולי תיהיה חזרה של יכולת האומנים להתפרנס. זה בתנאי שכמות האומנים היוצרים תקטן. אפשר לראות אולי סימנים לכך בחזרה של חלק מצלמי האומנות לצילום בפלים, כסוג של רטרו. כך שאולי בעתיד יבצר שינוי. על אף שיתכן וזה לא יותר מחלומם של האומנים שמנסים למצוא תקווה לעתיד.
לברורים על הדרכות, הרצאות וקורסים באומנות, אפשר לפנות אלי
Makenzie Goodman, Untitled (arrival)
Part of a project on the space that exists between objects